Que és un Haiku?

Què és un haiku?

El Haiku és una  forma  lírica japonesa que actualment es composa arreu del món en una globalització d’aquest gènere.(des de finals del segle XIX)

El haiku, “ és allò que passa ara i en aquest moment.”  El haijin o poeta del haiku, fa de notari d’allò que ha vist, sentit, presenciat i intuït i s’ha sorprés.  Fa una composició semblant a una cuina on tots els ingredients son: el lloc, el succés, la impressió, la sorpresa… etc.  que fan interioritzar el haijin, i aquest expressa en un poema de disset síl·labes la seva experiencia,sensació i sentiment. El haiku no es el resultat del pensament del món de les idees ni d’intel.lectualitcació  del moment . Fa servir paraules senzilles de la vida popular  lluny de la poètica; el haijin no ha de ser forçosament un literat ni un poeta sino una persona que entengui  sensiblement el seu entorn, la natura, les estacions: “  kigo”  (primavera, estiu, tardor i hivern) i entengui l’univers. Per això, un haiku i el seu univers es composen dins del contingut de 17 síl·labes. En la més important de la classificació del haiku, la d’allò “sagrat” és la natura i no pas la religió. S’aproxima al Zen, però no és  poesia zen encara que molts monjos zen ho practiquin.

La primera poesia japonesa, el Manyoshu ( 759 d.C)estava vinculada a celebracions per pacificar els deus, i altres activitats socials, festeig, casament, treballs de pagesia sembra i recol·lecció. Aquesta poesia del Manyoshu és el bressol del haiku.

Salvador Barrau.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s